Zákulisní hry v europarlamentu. Lidovci vybírají svého kandidáta na šéfa instituce

Lucie Bednárová

O lidoveckou kandidaturu do čela Evropského parlamentu mají zájem hned čtyři europoslanci. Podle zdrojů z Evropského parlamentu bude volba do poslední minuty napínavá a stále není jasné, kdo ji vyhraje. 

Večer se rozhodne. Evropští lidovci, k nimž patří i KDU-ČSL a TOP 09, vyberou ze svého středu kandidáta, který se v lednu utká o křeslo předsedy Evropského parlamentu – šéfa instituce, která svými rozhodnutími ovlivňuje život po celé Evropě. Na stole jsou čtyři jména a všechna mají šanci uspět. „Je to napínavé. Výsledek je v tuto chvílí opravdu těžké předpovědět,“ řekl INFO.CZ zdroj obeznámený s pozadím volby. 

O kandidaturu se po pětiminutových projevech popere Ital Antonio Tajani, Francouz Alain Lamassoure, Slovinec Alojz Peterle a Irka Mairead McGuinnessová. Za těžké váhy jsou považováni zejména Tajani a Lamassoure, kteří patří k ostříleným politikům s hlubokou znalostí zákulisního prostředí europarlamentu. Bez šance podle lidí z lidovecké frakce není ale ani slovinský poslanec a bývalý prezidentský kandidát Peterle, který může oslovit europoslance z menších zemí EU, a nakonec ani místopředsedkyně parlamentu McGuinessová.

Chaos v Evropském parlamentu. Europoslanci se perou o funkce

sinfin.digital