Žaloba Bruselu na země, které nepřijímají uprchlíky, není na pořadu dne, říká v rozhovoru pro INFO.CZ velvyslanec Povejšil

Lucie Bednárová

Evropská komise pravděpodobně nezahájí řízení o porušení práva EU vůči zemím, které neplní své povinnosti a nepřebírají migranty z Řecka a Itálie, a ke kterým patří i Česká republika. Důvodem je to, že závazky neplní drtivá většina států s výjimkou Finska a Malty. V rozhovoru pro INFO.CZ to uvedl stálý představitel ČR při EU Martin Povejšil. Migrace nebude ani jako téma rezonovat na summitu prezidentů a premiérů EU, který dnes začíná v Bruselu. Lídři budou řešit ekonomické otázky včetně odstraňování bariér na vnitřním trhu EU, dvojí kvalitu potravin a volbu předsedy Evropské rady. V pátek naváže neformální setkání evropské sedmadvacítky (bez Spojeného království), kde se bude probírat budoucnost EU po brexitu.

Jedním z hlavních témat nadcházející Evropské rady bude volba jejího předsedy. Stávající šéf Donald Tusk, který chce obhajovat svůj mandát, nemá podporu rodného Polska, které proti němu postavilo protikandidáta. Jak velké šance na úspěch Jacek Saryusz-Wolski má?

V tuto chvíli nelze se stoprocentní jistotou říct nic, ale troufám si tvrdit, že současný europoslanec Saryusz Wolski nemá sebemenší šanci stát se předsedou Evropské rady, chybí mu totiž základní předpoklad pro tuto pozici. Nikdy nebyl předsedou vlády nebo prezidentem členské země Unie. Naproti tomu šance Donalda Tuska jsou obrovské a je vysoce pravděpodobné, že další 2,5 roku povede Evropskou radu on.

Může volbu ještě něco zkomplikovat?

Jistotu nelze mít nikdy, ale komplikace nepředpokládám.

Donalda Tuska jako příštího šéfa Evropské rady podporuje i Česká republika. V čem tkví jeho přednosti?

Z pohledu ČR a střední Evropy lze říct, že Donald Tusk svou funkci vykonával odpovědně a nepodléhal žádným tlakům, které by znevýhodnily jednu, nebo druhou část Evropy. Navíc byl vnímán jako zástupce celého regionu střední a východní Evropy a bylo to vůbec poprvé, kdy se někdo z tohoto regionu dostal na tak vysokou pozici v EU. Nevidíme sebemenší důvod, proč by se to mělo měnit.

Špičky EU budou v Bruselu řešit, proč stejný jogurt chutná v Česku hůř než v Německu

sinfin.digital