Zamlžené vidění, pak tma, zvracení, křeče a smrt. Ruští vědci popisují účinky novičoku

Info.cz

bel

Zamlžené vidění, neutichající křeče a zvracení. Jediný, kdo je může vyvíjet, jsou vlády. To jediné víme o armádních jedech, jako je novičok, který sehrál hlavní roli v kauze Skripal. Zatímco britské úřady zkoumají, jak se látka dostala do těla bývalého ruského agenta a jeho dcery a kdo za tím stojí, ruští vědci nabízejí odpovědi na otázky, kam až sahá historie vývoje jedu a také na to, jak jed funguje.

Nervově paralytická látka novičok, překládaná jako nováček, stála za útokem na zběhlého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Při útoku v jihoanglickém Salisbury se otrávil ještě britský policista Nick Bailey, který našel zhroucená těla Sergeje a Julije na lavičce v parku. Rusko v oficiálních dokumentech opakovaně ukazuje na některé země, které podle něj pracovaly na vývoji tohoto armádního jedu – zařadilo mezi ně i Česko. Opomíná ale zahrnout svědectví několika ruských chemiků, kteří údajně na vývoji látky novičok pracovali.

Jeden z nich, bývalý špičkový sovětský chemik Vil Mirzajanov uvedl, že jeho úkolem bylo odstraňovat zmínky o existenci jedů, aby se o nich nedozvěděly zahraniční tajné služby. „Měl jsem tyto zbraně chránit,“ řekl novinářům.

Návrat staronové kancléřky. Bez Merkelové to v Evropě nepůjde. Glosa Lucie Bednárové

sinfin.digital