Zaorálek pro INFO.CZ: Evropa by neměla tolik vykřikovat a měla by si udělat pořádek na svém dvorku

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je realita, k níž se tak musí přistupovat. Spíš než mluvit o hrozbě, by Evropa měla s novou administrativou co nejrychleji hledat společnou řeč a pracovat na úkolech, které před ní leží. K nim patří především společná obrana a starost o vývoji situace v sousedství včetně severní Afriky a Ukrajiny. V rozhovoru pro INFO.CZ o tom mluví ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).  

Krátce po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem jste kritizoval šéfa Evropské komise Junckera, který prohlásil, že nová americká administrativa představuje hrozbu pro vztahy EU-USA. Pořád si to myslíte?

Na tomto názoru jsem nic nezměnil. Nyní potřebujeme aktivně vyjádřit své postoje a najít partnery pro jednání. Můžeme s něčím nesouhlasit, pokud to bude nutné, ale především bychom měli vysvětlit, co chceme a jaké jsou naše zájmy a hledat s Američany společné slovo. Nepochybuji o tom, že je tady celá řada věcí, na kterých bychom se měli shodnout, pokud si na to společně sedneme.

Na co nejvíce bychom se měli soustředit?

K naším společným zájmům určitě patří bezpečnost a obrana. Dále je dobré, že na smlouvě s Íránem se podílelo více partnerů, a neměli bychom to proto dnes rozbíjet. Myslím si také, že bychom neměli opouštět politiku, kterou jsme společně drželi vůči Rusku. Je toho ale určitě více. Nyní musíme předložit argumenty a Američany o nich přesvědčit.

Když se ještě vrátím k té první otázce. Někdy mi přijde, že se tu až příliš mnoho reaguje na každý tweet, což je neproduktivní. Měli bychom se více chovat podle toho, co v jedné své knize doporučuje Machiavelli. Tedy že si nejprve musíme získat důvěru partnera, sednout si s ním a dokázat ho přesvědčit o svém zájmu. Tato stará instrukce platí i pro politiku a pro diplomacii obzvlášť.

„Kybernetické útoky jsou invaze, ne náhoda,“ říká Zaorálek pro INFO.CZ. Chce, aby bezpečnostní služby byly sdílnější

sinfin.digital