Zapálená auta, rabování, všudypřítomný chaos. Radikálové v Hamburku vyhrávají nad policií

Info.cz, adk

Zapálená auta, chaos a nepokoje v ulicích. Rozsáhlé nepokoje doprovází summit vrcholných představitelů skupiny G20 v německém Hamburku. Protesty levicových radikálů pokračují i v sobotu a policie zatím nenašla recept, jak se s nimi vypořádat. Její dosavadní postup navíc sklízí kritiku.

Zatímco Angela Merkelová, Donald Trump nebo Vladimir Putin horečně jednají, hamburské ulice stále vypadají jako válečná zóna. Summit skupiny G20 provázejí demonstrace proti kapitalismu, které v pátek přerostly v násilí.

Hořící auta nabízejí agentury na fotografiích pomalu stejně často jako snímky světových státníků. A horko je i policii, která stále nedokáže více než deset tisíc radikálů zkrotit. Nepomohlo ani nasazení stovek posil, demonstranti stále zůstávají v přesile.

„Mám pochopení pro pokojné demonstrace. Ale násilné protesty ohrožují lidské životy, ohrožují lidi jako takové. Dostali do nebezpeční policisty i obyvatele. To je nepřijatelné,” kritizovala události kancléřka Angela Merkelová.

 3539961:article:true:true:true

Po skončení summitu však zřejmě bude muset dělat něco víc. Ukazuje se, že policie nedokáže reagovat na vývoj situace. List Die Zeit například upozorňuje, že se demonstranti po prvotním zásahu rozdělili a nyní se po městě pohybují v malých skupinách, což policisty zaskočilo. 

Policie schytává kritiku také za počáteční postup, kdy se snažila oddělit radikály z tzv. Černého bloku od pokojných demonstrantů. Podle Die Zeit se předseda Černého bloku dohodl s policejním šéfem, že protestující budou moci nosit sluneční brýle a kapuce. Kritici nyní upozorňují, že policisté zasáhli i proti lidem, kteří neporušovali předem dohodnutá pravidla, čímž situaci eskalovali.

sinfin.digital