Zbídačený, násilný Sinaj: Kdo a proč povraždil tři stovky egyptských súfíjů

Jitka Jeníková

Pátek je pro muslimy stejně důležitý, jako neděle pro křesťany. Je to den, kdy je záhodno dostavit se na polední shromáždění do mešity a pomodlit se společně s ostatními věřícími. Pátek 24. listopadu byl stejný volný den jako každý jiný pátek, věřící se sešli v mešitě ar-Rawda v severní části Sinajského poloostrova a po modlitbě a výkladu z Koránu se měli vrátit domů a užít si začátek víkendu. Místo toho se připletli k největšímu teroristickému útoku v moderních dějinách Egypta.

K mešitě přijelo pět terénních aut, obklíčily ji a podle svědků 30 až 40 mužů v maskáčích nejprve odpálilo sérii výbušnin. Poté začali střílet do účastníků pátečního kázání a nakonec pálili i po sanitkách, které přijely raněným na pomoc. Útočníci po sobě zanechali 305 mrtvých (z toho 27 dětí) a 128 zraněných.

Když radikálové vykřikují Alláhu akbar a střílí po vojácích, cizincích nebo obecně jinověrcích, je to děsivé, ale alespoň jsou při tom jasně vymezené strany. Lze v tom najít nějaký, byť naprosto zvrácený, důvod. Proč by ale muslimové masakrovali jiné muslimy? Vždyť to nedává smysl?

Kmenta: Babišovy metody jsou brutální, je kmotr. Křičí na lidi a uzurpuje si moc za každou cenu

sinfin.digital