Zeď nářků jako jádro konfliktu. Tři aktuálně nejcitlivější otázky ve sporu o Jeruzalém

Pavel Novotný

Jeruzalém a jeho status opět poutají pozornost. USA v Radě bezpečnosti vetovaly rezoluci, která měla za cíl odsoudit jejich rozhodnutí uznat metropoli za hlavní město Izraele. Rozhodnutí Donalda Trumpa opakovaně vyvolává emoce, naposledy v pátek  propukly další, dosud nejtvrdší srážky mezi palestinskými demonstranty a izraelskými ozbrojenci. Důvodem bylo zřejmě i prohlášení americké administrativy, která si „neumí představit“, že by Zeď nářků nebyla součástí Izraele. Lidé Donalda Trumpa se strefili do nábožensky nejcitlivějšího místa konfliktu. Nabízíme odpovědi na hlavní otázky.

Proč je Zeď nářků pro židy tak důležitá?

Zeď nářků – také Západní zeď – je pozůstatkem západní části vnější hradby obklopující Chrámovou horu. Na té mezi roky 518 př. n. l. až 70 n. l. stál tzv. Druhý chrám, který zničili Římané. (První postavil podle tradice král Šalamoun a v roce 586 př. n. l. jej vypálili babylonští vojáci).

Chrám přežil v modlitbách i zvycích Židů v diaspoře. Jde o nejposvátnější místo Židů, které navíc po šestidenní válce z roku 1967 i fakticky Izrael ovládá.

„USA jsou zpět a silnější než kdy dřív.“ Trump představil svou klíčovou strategii

sinfin.digital