Zeman zaostal, Drahoš má šanci, shodují se zahraniční média

ČTK

raz

Výsledek Miloše Zemana „zaostal za očekáváním, (Jiří) Drahoš má šanci vyhrát", napsal dnes na svém webu polský list Gazeta Wyborcza o prvním kole prezidentských voleb v Česku. Polské vydání týdeníku Newsweek naopak v obsáhlém článku míní, že Zemanovy vady nevadí těm českým voličům, kteří se chtějí pomstít elitám a Pražákům. Newsweek dodal, že stávající prezident, usilující o znovuzvolení, získal sotva 39 procent hlasů a za dva týdny se s ním utká Jiří Drahoš, „jehož šance vyhrát nyní značně vzrostly".

„Výsledek nynějšího prezidenta musel být pro jeho štáb nemalým překvapením. Dosud mu totiž průzkumy dávaly drtivou převahu nad Drahošem," upozornil zpravodaj listu Gazeta Wyborcza. Dodal, že těsně před volbami pozorovatelé nevylučovali, že Zeman může vyhrát už v prvním kole, za podmínky nízké volební účasti. To se ale nestalo: k urnám přišlo skoro 62 procent voličů, tedy více než před pěti lety.

Zemanovi dokonce nepomohla v závěru kampaně ani podpora Andreje Babiše, který na podzim vyhrál parlamentní volby a kterého Zeman před pár týdny jmenoval premiérem. Podle autora komentáře nelze vyloučit, že Babišova podpora se ukázala být medvědí službou a že toto spojenectví Zemanovi uškodilo, zvláště ve světle zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), vyšetřujícího nesrovnalosti při udělení unijní dotace pro Babišovu firmu. Prezident Zeman ale přislíbil, že i tak Babišovi svěří druhý pokus vytvořit vládu. Znalci ústavy si nejsou jisti, zda prezidentovo počínání je v souladu se základním zákonem, podotkla Gazeta Wyborcza.

„Na Zemana padá stín nejen politického spojenectví s Babišem, ale i blízké styky s ruským byznysem," píše deník a připomíná prezidentovy výroky o uznání anektovaného Krymu za součást Ruska, tvrzení, že Rusko neposílá své vojáky do Donbasu, či to, že Zemana obklopují poradci provázaní s ruským byznysem a že navštěvuje konference pořádané ruskými oligarchy.

sinfin.digital