Židé mají na Ukrajině nepřiměřenou moc, prohlásila Savčenková a nazvala je „židáky“

Info.cz

ekb

„Nemám nic proti Židům, nemám ráda židáky,“ řekla v rozhovoru pro ukrajinskou televizi ukrajinská poslankyně a někdejší bojová pilotka Nadija Savčenková, která v roce 2014 padla do ruského zajetí a za její propuštění bojovaly nejen vlády některých evropských zemí, ale i Evropská unie jako celek. „Židé na Ukrajině disponují 80 % moci, zatímco tvoří jen 2 % jejích obyvatel,“ postěžovala si. Zmínila například jméno ukrajinského premiéra Vladimira Grojsmana, který má židovské kořeny. Informoval o tom Židovský tiskový a informační servis.

Kromě ukrajinského předsedy vlády v rozhovoru padlo jméno také ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo bývalé ukrajinské premiérky Juliji Tymošenkové, která se stala jedním ze symbolů Oranžové revoluce a kvůli vyjednání nevýhodných podmínek o dodávkách ruského zemního plynu strávila několik let ve vězení. 

Není to poprvé, kdy se Savčenková obula do Židů. Už v dřívějším rozhovoru pro televizi OneNews Savčenková souhlasila se svým spoluřečníkem, který tvrdil, že „Židé přebírají vládu na Ukrajině“.

„Vskutku, část vládnoucího establishmentu na Ukrajině nemá vcelku ukrajinskou krev a o tom musíme mluvit a jednat,“ řekla tehdy Savčenková, kterou při soudních líčeních v Rusku zastupoval lidskoprávní advokát Mark Feigin, který má také židovský původ. Jak přitom několikrát přiznal, kvůli obhajobě Savčenkové byl sám ruskými úřady několikrát zatčen a obtěžován.

sinfin.digital