Žijeme v nejnebezpečnějším světě za posledních třicet let, říká generální tajemník NATO

Info.cz

bel

Rok 2017 je nejnebezpečnějším obdobím za celou poslední generaci. Může za to zejména vzrůstající napětí na korejském poloostrově, neustále přítomná hrozba teroristických útoků a také stále asertivnější Rusko. V rozhovoru pro deník The Guardian to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Je to více nepředvídatelné a stále obtížnější, protože tu je několik výzev najednou,“ řekl Stoltenberg britským novinářům jen několik dní před společnými manévry ruské a běloruské armády, které mají proběhnout od 14. září. Cvičení, které má být podle Rusů čistě obranné, však v některých zemích vyvolalo nervozitu, protože ruské jednotky i s těžkou výzbrojí při něm budou provádět výcvik na území Běloruska. Tato země je spojencem Ruska a sousedí s Ukrajinou a se třemi členskými státy Severoatlantické aliance - Polskem, Litvou a Lotyšskem.

Podle Stoltenberga, který v čele NATO stojí od roku 2014, se spíše jedná o vzkaz pro samotné Rusko, než o připravovaný útok na některého člena NATO. Dodal ale, že Severoatlantická aliance při svých cvičeních vždy nabídla Moskvě, aby vyslala své pozorovatele. Rusko nic takového nenabídlo.

Žádní uprchlíci. Migranti jdou za dávkami, média neříkají celou pravdu, tvrdí uchazeč o Hrad Hynek

sinfin.digital