Znásilnění místo vězení. Dívka zaplatila za zločin svého bratra, rada starších nařídila její zneužití

ekb

Pravidlo „oko za oko, zub za zub“ se v pákistánském městě Muzaffarabád minulý týden ukázalo ve své nejtěžší formě. Rada starších totiž rozhodla o znásilnění 17leté dívky jako trest za to, že byl její bratr obviněn ze znásilnění jiné 12leté dívky. Dva sexuální útoky na nezletilé dívky nezůstaly bez odezvy – pákistánská policie zatkla celkem dvacet lidí, utrpení mladých dívek se však vrátit nedá a případ opět rozvířil debatu o sexuálním násilí na ženách a pofiderních soudech vesnických rad starších, které v Pákistánu přetrvávají dodnes. Informovala o tom americká televize CNN.

Matka první, 12leté oběti na policii vypověděla, že její dcera zrovna sekala trávu na poli, když byla sexuálně napadena. Poté, co znásilněná dívka doma všechno pověděla, se její matka vydala za radou starších. Ta se usnesla na odplatě – za sexuální napadení bude znásilněna jedna ze sester útočníka. Volba padla na 17letou dívku, která se tak stala další znásilněnou obětí.

„Všechny její sestry a matka protestovaly, starší je ale vyhnali se zbraní v ruce a vyhrožovali, že je zabijí,“ píše se v protokolu pákistánské policie, která se pokračuje ve vyšetřování otřesného případu.

Podle ředitele Centra proti násilí na ženách Salmana Sufího jeho ordinaci ve městě Multán navštívily obě znásilněné dívky i s jejich matkami. Nejprve dorazila 12letá dívka, o tři dny později pak druhá, o jejímž osudu rozhodla rada starších. „Obě podstoupily lékařská vyšetření, která potvrdila, že byly znásilněné,“ říká Sufí.

Centrum, které poskytuje pomoc obětem sexuálních útoků, bylo otevřeno teprve na jaře. Od té doby ale řeší jeden případ za druhým. „Během čtyř měsíců od svého založení v březnu roku 2017 centrum obdrželo a řešilo 38 případů znásilněných jen v tomto regionu,“ říká Sufí.

sinfin.digital