Znásilňování mužů jako nástroj války. Milice v Libyi k němu používají tyče i raketomety

ekb

Nejrůznější frakce bojující v roztříštěné Libyi o politickou nadvládu používají ty nejhorší nástroje války včetně systematického znásilňování protivníků. Dokazují to otřesná svědectví, která zveřejnil britský deník The Guardian. Terčem znásilňovaní používaného jako taktika nemilosrdného boje jsou kromě žen i muži, kteří musí snášet sexuální násilí například za použití nástavců od košťat. Podle některých výpovědí byla oběť dokonce zavřena do místnosti s dalšími vězni, kteří měli jen dvě možnosti – buď „nováčka“ znásilní, nebo budou zabiti.

Libyjské bezpráví dává volný prostor milicím, které stále bojují o území a moc. A bojovníci se nebojí páchat ta nejhorší zvěrstva, aby protivníky co nejvíc ponížili. V arabských zemích je znásilnění tabu a zneužité oběti se do normálního života, natož do toho válečného, vrátit nemohou.

„Rozdělí vás, aby si vás podmanili,“ popisuje svůj tragický příběh Ahmed, který byl čtyři roky vězněn na okraji Misuráty. „Zkrotit muže, to je ten výraz, který používají. Vy tak už nikdy nemůžete držet hlavu vztyčenou,“ říká znásilněný Libyjec. Otřesný čin si pak protivníci natáčejí na telefon.

„Vezmou koště a připevní ho na zeď. Pokud chcete jíst, musíte si sundat kalhoty, vrátit se ke smetáku a nehýbat se, dokud dozorce nevidí, jak vám teče krev. Nikdo se tomu nemůže vyhnout,“ popisuje hrůzný zážitek. Spolu s ním bylo ve vězení drženo dalších 450 mužů.

„Byl tam černoch, migrant. Večer ho hodili do jedné z našich cel: ‚Znásilníte toho chlapa, nebo zemřete‘,“ přikázal jim dozorce.

sinfin.digital