Zneužívání dotací dusí Visegrád. Vymýtit korupci se nedaří, lidé jsou otrávení, říká Ondráčka

vkr

„Za kolik?“ Tak jako by zněla nejčastější otázka v zemích Visegrádu. Korupce ve veřejném sektoru v Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku roste, což potvrzuje například ve středu vydaný Index vnímání korupce neziskové společnosti Transparency International. A že jsou obavy na místě naznačuje i stále častější a podezřelejší propojení vrcholných politiků na společnosti, které čerpají evropské dotace. 

Podezřelé zakázky Orbánovým nejbližším 

Já na bráchu, brácha na mě. Ve vrcholných patrech maďarské politiky jde nejspíše o nejoblíbenější rčení. A doslova platí pro bratry premiéra Viktora Orbána – Győza a Árona Orbánovy.

Právě společnosti, které vlastní Győző junior, jako by měly podezřele velké štěstí na projekty, které jsou financovány z evropských peněz. Třeba firma Gamma Analcont, která na konci minulého roku získala evropský grant téměř půl milionu eur, objasňuje maďarský deník Direkt 36. Pro společnost to vypadá jako rutina. Od chvíle, kdy Győző koupil ve společnosti podíl, se totiž jednalo již o třetí evropskou dotaci, kterou firma získala. V roce 2016 to byl téměř milion eur, o rok dříve 200 tisíc eur. Finance sice pocházely z evropské kasy, jejich distribuci měla ale na starosti maďarská vláda. Od roku 2013 po krátkém intermezzu ve stylu „škatulata, hejbejte se“ je systém přidělování dotací v Maďarsku podřízen samotnému premiérovi. Viktoru Orbánovi, bratrovi majitele firmy, která dotace opakovaně získává. 

Zdaňte je a zastavte Sorose. Maďarsko spustilo ostrý útok na neziskovky pracující s migranty

sinfin.digital