Zpátky do středověku: Kandidát na mexického prezidenta chce zlodějům sekat ruce

ČTK

raz

Uchazeči o úřad mexického prezidenta zatím nepředložili reálná řešení, jak se vypořádat s vysokou kriminalitou, která je spolu s korupcí hlavním tématem předvolební kampaně v této nejlidnatější španělsky mluvící zemi. V první předvolební debatě, která se vysílala v neděli, jeden z kandidátů zcela vážně navrhl, aby se zlodějům sekaly ruce. Favorit voleb, které se konají 1. července, vidí podle deníku El País jako možné řešení kriminality v zemi částečnou amnestii.

S návrhem amnestie přišel levicový politik Manuel López Obrador (64), který si v průzkumech drží velký náskok před kandidátem koalice pravého středu Ricardem Anayou (39). „Amnestie neznamená beztrestnost. Musíme ale hledat příčiny násilí,“ řekl López Obrador, aniž svůj návrh blíže vysvětlil. Podle něj je nutné "hovořit se všemi", aby byl problém kriminality v Mexiku vyřešen.

S radikálním řešením přišel v neděli v televizní debatě nezávislý kandidát Jaime Rodríguez Calderón, který má westernovou přezdívku „El Bronco“. „Měli bychom sekat ruce těm, kteří kradou. Je to takto prosté,“ řekl v debatě Rodríguez k údivu přítomných. Na dotaz užaslé moderátorky Denise Maerkerové, zda to myslí vážně, odpověděl že ano.

Třetí světová válka: 5 míst, kde by mohl vypuknout zničující globální konflikt

sinfin.digital