Zpověď dívky, kterou mučil IS: Mám noční můry, ale ženou mě vpřed hlasy unesených a znásilňovaných

Lucie Bednárová

V šestnácti letech ztratila rodinu a celou její vesnici vyvraždili. Několik měsíců byla sexuální otrokyní fanatiků ze samozvaného Islámského státu a nyní bojuje za ženy, které potkal podobný osud jako ji. Lamíja Adži Bašárová z irácké komunity jezídů si loni odnesla Sacharovovu cenu, která je určena osobnostem bijícím se za obranu lidských práv, demokracie, právního státu a svobody myšlení. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ vzpomíná na den, kdy se jí podařilo utéct ze zajetí, a uniknout tak jasné smrti. Svěřuje se také se svými dalšími plány a prozrazuje, kde čerpá sílu, aby dokázala žít.

Působí skromně a klidně. Chvílemi se ale nervózně rozhlíží po místnosti a mne si ruce. Po pár vteřinách už ale opět sedí a pozorně naslouchá. Překladatel, který se účastní rozhovoru, k ní tiše promlouvá a ona přikyvuje. Jakmile ale sama promluví, hovoří jasně a spolu se slovy z ní vychází síla a rozhodnost.

Kdo jsou jezídi?

Jezídů je na 400 tisíc, některé zdroje uvádějí až dvojnásobek. OSN odhaduje, že stoupenci IS při zabírání severního Iráku povraždili na 5 000 jezídských mužů. V náboženství jezídů se mísí řada vlivů – od islámu, přes křesťanství až po zoroastrismus (starobylé náboženství, které se šířilo z Persie). Džihádisté je označují za uctívače ďábla.

Devatenáctiletou Lamíju Adži Bašárovou unesli v létě 2014 bojovníci takzvaného Islámského státu a ještě před tím srovnali se zemí celou její vesnici. S muži a staršími ženami neztráceli čas a okamžitě je postříleli. Lamíju, její sestry a další mladé dívky včetně dětí džihádisté odvlekli a drželi několik měsíců v zajetí, kde je využívali jako sexuální otrokyně. Lamíja se o útěk pokusila několikrát, ale neúspěšně. Mučení a znásilňování pak pokaždé začalo nanovo a bylo ještě brutálnější a bolestivější. Byla „vlastněna“ několika vysoce postavenými muži, kteří si ji mezi sebou prodávali. Na svobodu se dostala až v dubnu loňského roku.

Lamíja našla útočiště v Evropě a žije v Německu. Vytrvale upozorňuje na osud jezídské komunity a situaci žen, které se v rukou bojovníků za Islámský stát stávají oběťmi sexuálního násilí. Za svou práci byla letos na půdě Evropského parlamentu odměněna Sacharovovou cenu, která se uděluje za obhajobu lidských práv a základních svobod.

sinfin.digital