Zuma po devíti letech odchází. Seznamte se s jeho nástupcem – má miliardový majetek a miluje rychlá auta

ČTK

lup

Jihoafrická republika má nového prezidenta. 65letý Cyril Ramaphosa, dosavadní viceprezident, ve funkci nahrazuje Jacoba zumu, který včera po devíti letech vlády a sérii skandálů ustoupil tlaku a s okamžitou platností rezignoval. Ramaphosa byl dnes do funkce zvolen místo něj. Kdo je bývalý odborářský předák a vyjednávač o konci apartheidu? A jak chce bojovat s korupcí?

- Ramaphosa je veteránem hnutí za ukončení apartheidu v JAR, začátkem 90. let vyjednával s tehdejší vládnoucí bělošskou Národní stranou a jejím zástupcem Roelfem Meyerem o mírovém předání moci. Zasadil se též o propuštění Nelsona Mandely z vězení v roce 1990.

- Již v 80. letech stál za vzestupem černošského odborového svazu Národní svaz horníků (NUM), který tehdy sdružoval na 300.000 členů a jenž vedl od roku 1982 do června 1991. To se stal generálním tajemníkem tehdy ještě opoziční ANC, kterým byl až do prosince 1997.

- Od května 1994 do konce roku 1997 byl pak poslancem a šéfem Ústavodárného shromáždění, jehož úkolem bylo vypracovat definitivní podobu ústavy (ta byla přijata v roce 1996).

Jacob Zuma: Muž devíti politických životů, hrdý polygamista a prezident, který nechtěl odstoupit

sinfin.digital