Bárta, Halík nebo Ruml. Před pěti lety chtěli na Hradě Schwarzenberga, komu fandí letos?

Prezidentská volba v roce 2013 byla od té letošní odlišná v mnoha aspektech. Mimo jiné šlo o volby, před kterými se za jedním kandidátem spojila prakticky celá kulturně-intelektuální obec. Preferovat Karla Schwarzenberga se bralo mezi novináři, spisovateli a umělci téměř za povinnost. Aspoň to tak působilo zvenčí. Letos je v tomto ohledu situace jiná, vyplývá to mimo jiné z ankety, kterou jsme právě mezi některými podporovateli Schwarzenberga z minulé volby pro naše čtenáře uspořádali. Jediné, v čem se shodují Dan Bárta, Tomáš Halík, Jan Ruml, Eliška Wagnerová a další, je to, že nebudou volit Miloše Zemana.

Dan Bárta, muzikant a skladatel

Přímo nepodporuji nikoho, možná i proto, že počet přijatelných kandidátů je vyšší než minule, kdy to bylo trochu panoptikum. Věřím, že pánové Drahoš, Fischer, Hilšer a Horáček jsou s to být skutečnou a funkční hlavou státu a že mohou napravit škody způsobené Milošem Zemanem, tedy, že doma zvládnou zastřešit celou společnost, bránit liberální demokracii a ctít a nepřekrucovat ústavu a v zahraničí nás zvládnou důstojně reprezentovat.

Tomáš Halík, teolog a sociolog

Po všech stránkách nejlépe připraveným kandidátem je Pavel Fischer. Velmi solidním kandidátem je rovněž (v tuto chvíli známější) profesor Drahoš. Zvolím z těchto dvou toho, kdo bude po debatách tohoto týdne mít největší šanci se dostat do druhého kola a zvítězit nad Zemanem.

Konec Zemana, politický islám, privatizace moci. Rozhovory Pavla Štrunce s kandidáty

sinfin.digital