Duel na Primě: První debata patřila Zemanovi. Drahoš působil nervózně a nejistě. Komentář Michala Půra

Pokud chce Jiří Drahoš porazit v nadcházejících volbách prezidenta Miloše Zemana, čeká jej po prvním televizním duelu na televizi Prima nepochybně hodně práce. Vzájemné střetnutí odhalilo Drahošovu zjevnou nervozitu a nerozhodnost. Bývalý šéf Akademie věd působil chvílemi nepřipraveně, kdy nevyužil několika možností na Zemana zaútočit.

Televize Prima zvolila témata, která jsou ve volební kampani blízká především Zemanovi – protikuřácký zákon, migrace či držení zbraní. Moderátor Karel Voříšek se úzkostlivě snažil, aby nemusel pokládat hostům dotazy, které by snad mohly být považovány za kontroverzní. Debata navíc byla často přerušována vstupy moderátora, na pořádné odpovědi obou soupeřů tak nezbyl prostor.

Drahoš se několikrát nechal Zemanem zatlačit do kouta, přestože ani současný prezident nepůsobil „zrovna svěže“. V úvodu debaty navíc Drahoš dostal prostor k položení první otázky. „Řekl jste, že vaším nejhorším zážitkem (v prezidentské funkci) byl výsledek sociální demokracie ve volbách. Nějaký zásadnější horší zážitek… jste neměl?“ uvedl i k údivu samotného Zemana, který nepochybně čekal dotaz více na tělo. Drahošovým štěstím může být, že prezident neodolal šanci na ponížení svého soupeře, která by mohla některé nerozhodnuté voliče odradit.

Zeman a Drahoš poprvé proti sobě. 10 nejdůležitějších okamžiků ostře sledované debaty prezidentských kandidátů

sinfin.digital