Dva týdny do voleb: jen třetina lidí ví, koho volit. Nelze vyloučit překvapení, říká Prokop

Miloš Zeman je sice mírným favoritem blížících se prezidentských voleb, avšak podle sociologa Daniela Prokopa z agentury Median je otázka, zda se mu podaří trend udržet až do voleb, anebo zda se naopak obrátí a voliči budou takříkajíc vyvažovat a skupina okolo Miloše Zemana se bude cítit voličsky „saturovaná“ sněmovními volbami. „I ve volbách 2013 se totiž hodně volilo proti vládě – tehdy Miloš Zeman vyhrál i jako kandidát proti vládě Nečasovy ODS,“ zdůrazňuje Prokop v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

S blížícím se termínem voleb se zdá, že pozice Miloše Zemana sílí. Vyplývá tento trend také z vašich dat, a jak ho případně interpretujete?

Překonal krizi mezi červnem a zářím tohoto roku. Ta vycházela z chování v květnové vládní krizi, které veřejnost vnímala jako nedůstojné, a z informací o zdravotních problémech. Od té doby ale jasný trend nevidím. Ono bylo hodně výzkumů, které ukazovaly tzv. voličské preference pro první kolo. V nich měl Zeman 30-35 procent, ale je zde zařazeno nějakých dvacet až pětadvacet procent voličů, kteří „neví“. Když z tohoto uděláte volební model, kde podpora kandidátů dává sto procent, tak se také dostanete na čísla mírně nad čtyřicet procent v prvním kole, která vycházela v modelech Kantaru a Medianu pro Českou televizi.

ANALÝZA: Přímá volba prezidenta jako plebiscit o Zemanovi. Může ho prohrát?

sinfin.digital