Dvoje volby, jedna obálka i urna. Na Trutnovsku chtěli ušetřit, hrozí ale zmatky a podvody

ČTK

lup

V lednové prezidentské volbě a eventuálním druhém kole souběžných doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku budou lidé vkládat volební lístky do jedné obálky a vhazovat ji do jedné urny. Systém společné obálky se ve volbách v Česku použije vůbec poprvé, je levnější. Podle zástupců některých radnic i odborníků může ale vyvolat problémy, hrozí zmatky a podvody. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Samostatné obálky při souběžných volbách vyžaduje zákon o volbách do Parlamentu. Podle Kláry Pěknicové z tiskového oddělení ministerstva vnitra je ale zákon o volbě prezidenta novější. "Jde o novější formu, která má při aplikaci zákona přednost," řekla.

Obavy ze společné obálky vyjádřil například tajemník radnice z Pece pod Sněžkou Michal Berger. Voliči se podle něj mohou vrátit do volební místnosti a hlasovat podruhé, když budou tvrdit, že napoprvé volili jen prezidenta nebo naopak jen senátora. Volební komise pak bude mít problém výsledky hlasování správně vyhodnotit a může být narušena regulérnost voleb.

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital