E-shop prodával trička proti Babišovi. Úřad mu v tichosti dal pokutu, prý šlo o kampaň

Eliška Kubátová

Úřad, který dohlíží na politické kampaně, učinil kontroverzní krok. Podnikateli, který na webu prodává trička, tašky nebo nálepky s motivy karikujícími šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, dal pokutu 25 tisíc korun. Dva e-shopy podle úřadu neporušují volební zákon samotným prodejem předmětů, ale jejich prezentací, která prý není dostatečně neutrální. Kritiku o omezování svobod podnikání úřad odmítá a pro INFO.CZ tvrdí, že tak chce ohlídat obcházení volebního zákona.

Dosud se úřad dohlížející na kampaně zaměřoval až na výjimky na samotné politické subjekty. Teď kontroverzním krokem postihl soukromý e-shop a udělil mu pokutu. Konání nové instituce tak znovu naráží na to, že je poměrně nejasné, co má vlastně postihovat, a kde leží hranice toho, co se ještě smí. Aktuální rozhodnutí navíc podle kritiků, kteří podnikateli na facebooku vyjadřují podporu, připomíná omezování svobody slova.

Že je důvodem negativní tón výrobků vůči šéfovi hnutí ANO potvrzuje i samotný úřad: „Úřad má za to, že obsah internetových stránek www.threeka.czwww.bojkot.shop jsou volební kampaní ve smyslu tohoto ustanovení (§ 16 odst. 1 vol. zákona), tj. že vyobrazení nabízených předmětů představují sdělení v neprospěch jak kandidujícího politického hnutí ANO 2011, tak i ing. Andreje Babiše jakožto kandidáta kandidujícího politického hnutí,“ píše se v odůvodnění.

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital