Finiš kampaně před pěti lety: Ostré televizní debaty, lži i téma Benešových dekretů

Markéta Žižková

Do druhého kola prezidentských voleb, které rozhodne o příštím českém prezidentovi, zbývá přesně týden. Před duem Miloš Zeman a Jiří Drahoš jsou televizní debaty a poslední výjezdy za voliči. Právě televizní debaty v poslední prezidentské volbě před pěti lety výrazně zasáhly do rozložení sil. Zeman se v nich střetl s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Horkým tématem bylo zrušení Benešových dekretů. V kampani se ale objevilo také lživé tvrzení o propojení Schwarzenbergovy manželky s nacisty. Co dalšího se v ostrém finiši předvolebního souboje před pěti lety událo?

Televizní duely

V roce 2013 se Miloš Zeman debatám nebránil. Naopak se v nich naplno projevovalo jeho nadání schopného rétora. S Karlem Schwarzenbergem se v televizi potkal v období mezi první a druhým kolem celkem čtyřikrát, konkrétně v České televizi, na Nově a Primě. Nejdůležitější setkání představovala debata 24. ledna na ČT, kterou sledovalo více jak 1,6 milionu diváků. Tradičně ji moderoval Václav Moravec.

Hlavní téma: Benešovy dekrety

Téma Benešových dekretů se zařadilo mezi jeden z nejdůležitějších bodů, které před pěti lety rozhodovaly o sympatiích vůči prezidentským kandidátům. Pro Zemana to byl silný argument proti Schwarzenbergovi. Snažil se mu podsouvat údajnou náklonost k sudetským Němcům. A nevyhýbal se ani nepravdidvým tvrzením.

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital