Fischer chce být "stínový prezident". Zeman vyvolává strach, budu mu do toho mluvit, říká

ČTK

lup

Bývalý uchazeč o Pražský hrad Pavel Fischer by chtěl vystupovat jako "stínový prezident" k současné hlavě státu Miloši Zemanovi. Kritizuje ho za to, že se nijak nevyslovil k výrokům politiků SPD o koncentračním táboře v Letech, které považuje za zpochybňování romského holokaustu. Fischer se domnívá, že Zemanovi volby pomohl vyhrát strach, který rozpoutal. Voliče podle něj ubezpečil, že se nemusí bát, že je ochrání. Zeman také mistrně využil slabin svých soupeřů, řekl Fischer v rozhovoru ČTK. Bývalý velvyslanec ve Francii nevyloučil zájem o opětovný vstup do diplomatických služeb.

Fischer ve volbách obsadil třetí místo se ziskem 10,23 procenta hlasů. Svou kandidaturu hodnotí jako pozitivní zkušenost. "Ve společnosti, která se mi zdála jako ospalá, zdála se mi letargická, se probudil obrovský zájem o věci společné, politické, veřejné," podotkl.

Z analýz, které má k dispozici, podle něj jasně vyplývá, že Jiřímu Drahošovi, který postoupil do druhého kola proti Zemanovi, přinesl "zřejmě největší počet hlasů". Za Drahoše se po prvním kole postavila včetně Fischera pětice bývalých protikandidátů. Fischer odmítl, že by podporovatelé Drahoše nepřesvědčili své příznivce, aby šli volit raději bývalého šéfa Akademie věd než Zemana. "Ty, které se nepodařilo dostat k volbě Jiřího Drahoše, ty nepřesvědčil Jiří Drahoš," poznamenal. Pří společných mítincích si Fischer uvědomoval, že zůstaly otevřené otázky, které lidé vnímali jako důležité. "Možná čekali na ještě silnější apel," podotkl. Drahoš měl také podle Fischera přijmout účast ve všech debatách. "Ale po bitvě je každý generál," řekl.

Kurdové dopadli poslední dva vrahy z obávané skupiny „džihádisty Johna“. Radikálové sťali desítky rukojmích

sinfin.digital