Fischer pro INFO.CZ: Parlament je v Česku klíčový. V nabídkách ale ještě nemám jasno

Markéta Žižková

Pavel Fischer překonal v prvním kole prezidentských voleb hranici deseti procent hlasů a skončil na třetím místě. Logicky se tak nyní nabízí otázka, zda svůj úspěch přetaví do politického angažmá. Jak sám přiznává, nabídek má hodně. A od různých stran. Vstoupí do některé z nich? „Já vám na to zatím neodpovím. Žijeme v zastupitelské demokracii, kde má parlament naprosto klíčovou roli. A do parlamentu bez politických stran není úplně jednoduché vstupovat. Lidé ale mají poměrně nízkou důvěru v parlament a ještě menší v politické strany. Tady je něco špatně. Je to potřeba pojmenovat. Je potřeba investovat do toho, aby měli důvěru, že parlamentní demokracie sice není nejrychlejší, možná ani nejlevnější, ale že to za to stojí,“ říká Fischer v rozhovoru pro INFO.CZ. Skončila už pro něj prezidentská volba? Ke komu se v druhém kole přikloní jeho voliči? A preferoval by členství v tradiční straně, nebo novém hnutí? O tom všem mluvil prezidentský kandidát v rozhovoru.

Setkáváme se v prostorách vašeho volebního štábu na Vinohradech, které máte pronajaté ještě na několik dní. Jak prožíváte to, že vaše kampaň už končí?

Pro mě je to naprosto unikátní zkušenost, protože z neznámého diplomata se stal respektovaný kandidát. Vrátil jsem se dnes z Brna, kde jsme se setkali s obrovskou vřelostí, i mezi mladými lidmi. Strávili jsme večer v jedné hospůdce. Tam si člověk uvědomuje, že dal něco do pohybu a že to něco je určitý typ očekávání nebo závazku. Musím říct, že mi to dělá velikou radost. Vím, že nyní musím domyslet kudy dál.

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital