Hilšer pro INFO.CZ: Nehledejme v kampani prince na bílém koni. Do strany nyní nevstoupím

Markéta Žižková

Výsledek Marka Hilšera, který v prvním kole prezidentské volby dosáhl na téměř devět procent hlasů a dohnal favorizovaného Michala Horáčka, někteří označují za „politický zázrak“. Podle občanského kandidáta je to potvrzení, že kampaň lze dělat i bez velkých byznysových sponzorů. „Byl bych rád, kdybychom u nás spěli směrem, kterému já osobně říkám občanské financování politiky, protože to dává politikům možnost rozhodovat se ve prospěch veřejnosti, která přispěje drobnými dary. Pokud bych se měl dále angažovat, tak tohle je jedna z věcí, o kterých bych chtěl hovořit,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Hilšer. Konkrétní plány zatím tají. Budoucnost v politice ale připouští. „Musím říct už teď dopředu, že pokud bych se měl nějak angažovat, tak zatím bych se nechtěl přidávat k žádné straně. Spíše to beru tak, že kdybych do toho šel, tak bych se chtěl zorientovat v politickém prostoru a případně poznat, jací lidé v politických stranách jsou,“ dodává.

Co vás ještě čeká za akce? Prezidentská volba pro vás ještě neskončila, pomáháte v kampani Jiřího Drahoše.

Nevím, jestli úplně pomáhám v kampani, ale vyjádřil jsem mu podporu a účastním se některých akcí. Byli jsme (společně s Michalem Horáčkem a Pavlem Fischerem pozn. red.) v Brně a Ostravě, dnes nás čeká Praha (rozhovor byl veden v pondělí odpoledne – pozn. red.).

Jaký z toho máte pocit? Jak reagují vaši voliči?

Překvapuje mě to obrovské nadšení a radost lidí, že jsme se dali takto dohromady. Považoval jsem to za něco, co jsem cítil jako samozřejmost. Ale lidé to berou jako velice dobrý signál, že se mohou lidé spolu bavit, i když předtím kandidovali proti sobě. Vyjadřují naději v to, že v zemi dojde ke změně.

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital