Hrozí odložení prezidentských voleb? Po stížnosti ke správnímu soudu je ve hře i Ústavní soud

Robert Malecký

Spor o podpisy pro pětici prezidentských kandidátů, který aktuálně řeší Nejvyšší správní soud, se velmi pravděpodobně dostane i před soud ústavní. A v takovém případě už hrozí, že v polovině ledna, kdy lidé v Česku půjdou k volebním urnám, nebude vyřešen. Na Ústavní soud se mohou obrátit ti, kdo by byli usnesením NSS zkráceni na svých právech – tedy buď neregistrovaná kandidátka Terezie Holovská, nebo kdokoli z pětice kandidátů, které by soud na základě stížnosti Terezie Holovské vyřadil.

O co jde konkrétně? Terezie Holovská podala k Nejvyššímu správnímu soudu stížnost na registraci pěti kandidátů: Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka. Jde o kandidáty, které nominovaly skupiny poslanců a senátorů.

Holovská si v zastoupení advokátem Janem Kalvodou stěžuje na dvojí výklad pravidel, stanovených ministerstvem vnitra: zatímco před prezidentskou volbou v roce 2013 tvrdilo, že poslanci a senátoři mohou každý podepsat nominaci jen jedinému kandidátovi, letos do volby vpustilo i ty, co měli nominace od zákonodárců, kteří své podpisy využili opakovaně.

Horáček: Na Hradě sedí větší hrozba než teroristi, u Babiše ctěme presumpci neviny

sinfin.digital