Hulvát, který nápadně vyhledává blízkost Putina, komentují Zemana před volbami Němci

ČTK

raz

Jako hulváta, egomaniaka, populistu a zároveň kandidáta s největšími šancemi na úspěch v českých prezidentských volbách hodnotí německý tisk Miloše Zemana. Pokud by znovu uspěl, bude dále rozdělovat Evropu, míní německá média. Všímají si také jeho blízkosti k Číně a Rusku.

Server listu Tagesspiegel dal svůj názor jasně najevo už v titulku článku, který nazval „Hulvát na Pražském hradě". "Prezident Česka Miloš Zeman může být spokojený. Dlouho před řadou ostatních politiků se rozhodl být hulvátem, provokatérem a nekorektním (politikem). Když tento sociální demokrat přešel do tábora populistů, vydal se ještě na tenký led," píše berlínský deník, podle něhož ale Zemana tento led udržel.

Tagesspiegel, který upozorňuje na to, že se Zeman rozhodl nevést předvolební kampaň, také podotýká, že česká hlava státu podněcuje strach pomocí spikleneckých teorií. Jako příklad uvádí Zemanovo tvrzení, že za migrační krizí stojí Muslimské bratrstvo. „V Česku dodnes nemá islám vliv, který by stál za zmínku, a v zemi už vůbec není uprchlická krize. Přesto se Zemanovi podařilo podnítit latentní předsudky jeho spoluobčanů: Drtivá většina jich striktně odmítá přijímání běženců," konstatuje deník.

Nejednotné ANO: Náš kandidát Zeman není, vzkazují z Bruselu europoslanci

sinfin.digital