Kandidovat budu, oznámil Zeman politikům a svému okolí. Jaké šance mu dávají politologové?

Prezident Miloš Zeman oznámí, zda bude kandidovat v příštích prezidentských volbách, sice až 10. března, ale svému okolí a některým politikům už své rozhodnutí přesto sdělil. Podle informací INFO.CZ je s ním seznámen mimo jiné i premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš. Oběma Zeman při společném setkání oznámil, že kandidovat bude, přestože se objevily spekulace o jeho zdravotním stavu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tradičně nekomentuje, zda se Zeman chystá či nechystá kandidovat. O rozhodnutí hlavy státu ovšem nepochybují ani politologové. Podle nich bude Zemana velmi těžké porazit, ale není to vyloučené. Záležet bude především na postoji šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Ten zatím kolem prezidentských voleb našlapuje velmi opatrně. Stále nevyloučil ani podporu Zemanovi, ani možnost, že hnutí ANO postaví do voleb vlastního kandidáta. Politologové, které INFO.CZ oslovilo, nevylučují, že nakonec bude kandidovat sám Babiš.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

„Politicky nyní potřebuje víc Miloš Zeman Andreje Babiše, než naopak. Pro Babiše, potažmo ANO, je však spolupráce se Zemanem také výhodná zejména s ohledem na situaci po sněmovních volbách 2017. Připomeňme, že to byl právě Zeman, kdo určoval směřování české politiky po pádu Nečasovy vlády a kdo velmi usnadnil nástup Babiše do pozice ministra tím, že po něm nevyžadoval lustrační osvědčení,“ řekl INFO.CZ politolog Miloš Gregor. 

Stropnický chce podle všeho kandidovat na prezidenta. Vyzval ANO ať postaví kandidáta

sinfin.digital