Kdo má Zemana opravdu, nesobecky rád, neměl by ho volit, říká Jan Farský

Pokud Zeman obhájí mandát na Hradě, je tu podle Jana Farského ze STAN předpoklad, že bude pokračovat jeho spolupráce s Andrejem Babišem, který by pak mohl za jistých okolností vládnout dost dlouhou dobu bez důvěry. Farský připomíná, že Zeman nebere ohled na ústavní zvyklosti, což podle něj nepřispívá k tomu, aby byl brán vážně právní systém ČR. „Za největšího hrdinu je teď ten, kdo ho dokáže obejít, najde v něm skulinu, anebo ho přechytračí.“ A podle jeho názoru to platí také o Babišovi. „Jako pravděpodobný budoucí premiér zpochybňuje základní pilíře právního státu, když odmítá kompletní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a tvrdí, že jde o vykonstruovanou kauzu,“ vysvětluje volební lídr STAN exkluzivně pro INFO.CZ

Krátce po volbách jste oznámili odchod do pozice. Andrej Babiš krátce na to veřejně prohlásil, že se Starosty nebude vyjednávat o vládě. Od té doby o vás není de facto slyšet. Co děláte v posledních dnech?

Pracujeme. Všichni se teď přetahují o křesla, obchodují sílu svých mandátů. My máme v tomhle volné ruce a vlastně záviděníhodnou pozici. Můžeme se soustředit na práci a na naplňování věcí, které jsme voličům slíbili a které je třeba udělat.

A na čem tedy pracujete?

Jako úplně první věc jsme si sedli na platy učitelů. Máme návrh na změnu zákona, kterým se jejich platy skokově navýší na 130 procent průměrné mzdy. Všichni to před volbami slibovali, není důvod další rok čekat. To by mělo přesvědčit ty, kteří třeba přemýšlejí o odchodu, že to myslíme vážně. A další zákony na sebe nenechají dlouho čekat.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Peníze se na to podle vás v návrhu rozpočtu najdou?

Ale samozřejmě, vždyť zažíváme nebývalý růst. Nesmíme ho projíst, musíme ho investovat. A do školství je strašně chytrá investice. Absolventi škol, vzdělaná populace, to totiž udrží stát nad vodou, až přijde útlum a krize. Třeba elektronizace státní správy ušetří až dvě procenta HDP, a ty nezískáte tím, že na lidi zakleknete a zkomplikujete jim život, ale tím, že odstraníte byrokracii a překážky, které lidem brání podnikat.

Šéf Pirátů: Babiš a Kalousek už nemají v politice co dělat, nejsme v týmu ani jednoho z nich

sinfin.digital