Kdo vyhrál na Bílé hoře a jak volila nejmenší česká obec. Zajímavosti prezidentské volby

Ondřej Fér

Jak se prezidentským kandidátům dařilo v místech historických událostí českých dějin, koho chce za prezidenta nejmenší obec a jak volili krajané? Podívejte se na maličkosti, které se odehrály na pozadí prvního kolá druhé přímé volby prezidenta České republiky.

Nejmenší obec volí Drahoše

Čilá na Rokycansku, obec s nejmenším počtem voličů, vykázala jako obvykle stoprocentní volební účast. Odevzdáno zde bylo dvacet hlasů. Vítězem se tu stal Jiří Drahoš, který získal 40 procent, na druhém místě je Pavel Fischer s 25 procenty hlasů. Hlasy tu dostali ještě Miloš Zeman (4), Marek Hilšer (2) a Mirek Topolánek (1). Ostatní kandidáti čilské voliče neupoutali.

Zemanovi voliči jsou v Uzbekistánu

Drtivá většina voličů v zahraničí volila Jiřího Drahoše, výjimkou jsou postsovětské země. Zde by si přáli mít prezidentem Miloše Zemana. Ten zvítězil třeba Uzbekistánu a Moldavsku. V Kazachstánu zvítězil Jiří Drahoš, Miloš Zeman zde naopak nedostal ani hlas.

Co na to dějiny?

Na Bílé hoře, dějišti nejneslavnější bitvy českých dějin, zvítězil Jiří Drahoš. U Tachova a u Domažlic, míst velkých husitských vítězství, vyhrál první kolo druhé prezidentské volby Miloš Zeman, stejně jako u Hradce Králové, odkud si v roce 1866 odnesli dramatické vítězství Prusové.

sinfin.digital