Konec Ovčáčka i bezpečnostních rámů. Zemanovi vyzyvatelé by vyměnili Kancelář prezidenta republiky

ČTK

raz

Personální změny ve složení Kanceláře prezidenta republiky nebo odstranění bezpečnostních rámů u vstupů na Pražský hrad slibují uchazeči o Hrad v případě zvolení prezidentem. ČTK to sdělili v odpovědích na anketní otázku. Neodpověděl na ni prezident Miloš Zeman.

„Kancelář prezidenta už nyní zřetelně vyžaduje personální změny a reorganizaci," uvedel bývalý český velvyslanec ve Francii a v Monaku Pavel Fischer. Ohledně chodu Pražského hradu poznamenal, že by si zadal analýzu důvodů, proč byla zavedena na Hradě současná bezpečnostní opatření. Rámy, kterými musí procházet návštěvníci sídla českých prezidentů, vadí i dalším kandidátům včetně bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše, podnikatele a textaře Michala Horáčka a někdejšího šéfa mladoboleslavské automobilky Vratislava Kulhánka.

Personální výměny by v pozici hlavy státu uskutečnil ve své kanceláři kromě Fischera i lékař a aktivista Marek Hilšer. Našel by si nového kancléře i tiskového mluvčího. „Kancléř nezískal bezpečnostní prověrku, což může svědčit o jeho pochybných podnikatelských aktivitách či pro stát nebezpečných kontaktech. Tiskový mluvčí vykazuje hrubou neprofesionalitu," uvedl. Dodal, že pro intenzivnější kontakt s občany v regionech by zavedl pobočky prezidentské kanceláře v jednotlivých krajích.

Zklamání týdne: Michal Horáček. Komentář Petra Holce

sinfin.digital