Konec Zemana, předpovídají europoslanci. Na Drahoše se teď podle nich povalí z Hradu špína

Lucie Bednárová

Konec úřadování prezidenta Miloše Zemana se blíží a v dohledu je velká změna. Před tím proběhne ještě tvrdá a špinavá kampaň, která by ale voliče neměla odradit od toho jít volit. Tak reagují na výsledky 1. kolo prezidentských voleb čeští europoslanci. Dobrou zprávou podle nich je, že utrpěli porážku kandidáti, kteří se vymezovali proti EU. 

„Těší mě postup Jiřího Drahoše do druhého kola, TOP 09 jej bude podporovat,“ uvádí na svých sociálních sítích předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Ve včerejším prvním kole prezidentských voleb zvítězil stávající prezident Miloš Zeman, který získal necelých 39 % hlasů. Za ním s 26,6 % skončil Jiří Drahoš.

Kromě Pospíšila bude Drahoše ve druhém kole podporovat Dita Charanzová, která byla do Evropského parlamentu zvolena na kandidátce hnutí ANO. „Výsledky voleb nám nechaly naději na změnu. V druhém kole půjdu volit Jiřího Drahoše a držím nám palce, ať je nás takových víc než 50 %!“ napsala na svém twitterovém účtu, když byly sečteny všechny hlasy.

Zeman favoritem druhého kola není. Vyřešit musí složitý rébus: kde brát hlasy?

sinfin.digital