Letáky, které vyzývají k nevolení Zemana, jsou dezinformace, vzkazuje vnitro

ČTK

raz

Lidé na sociálních sítích vyzývají voliče prezidenta Miloše Zemana, aby v prvním kole nešli volit, protože automaticky jako současná hlava státu postupuje do druhého kola voleb. Ministerstvo vnitra to označilo za dezinformační kampaň. Podle Pražského hradu se výzvy v Moravskoslezském kraji objevily ve schránkách lidí. Padlo proto trestní oznámení na maření voleb. Policie autora letáku hledá. Zemanovi protikandidáti spojitost s výzvou odmítli, poukazují na zdravý rozum voličů. Podobné výzvy se po sociálních sítích šířily i před říjnovými sněmovními volbami.

Leták oslovuje voliče Zemana slovy, že v prvním kole k volebním urnám nemusí. Od letošního roku podle jeho autora platí novinka, podle které prezident, který úřad obhajuje, postupuje automaticky do druhého kola. Podobné texty kolují už několik dnů po sociálních sítích. Před sněmovními volbami si v rámci internetového humoru lidé přeposílali podobné výzvy směřované k voličům SPD a ANO. Nepravdivě uváděly, že pokud se voliči nemohou rozhodnout, mohou dát podle nového zákona hlas zároveň více stranám.

Ministerstvo vnitro dnes informace z letáku odmítlo. „Ministerstvo vnitra tuto dezinformační kampaň důrazně vyvrací, šířené informace jsou nepravdivé a lživé," uvedlo v tiskové zprávě. Dodalo, že toto šíření informací policie prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu voleb.

Selfíčko ve volební místnosti si vyfotit smíte, triko se Zemanem nechte doma

sinfin.digital