Mládí vpřed! S Drahošem, Babišem a Zemanem. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Po nedávných studentských sněmovních volbách nechala společnost Člověk v tísni studenty „zvolit“ i prezidenta. Možná vás překvapí, jak mladí se svými hlasy naložili: vyhrál sice Jiří Drahoš (33,5 procenta), druhý ale s 20 procenty skončil současný prezident Miloš Zeman. Třetí místo bral méně známý lékař Marek Hilšer (13 procent) a až pátý se s 9,5 procenta umístil ničitel nástěnek na TV Barrandov Michal Horáček.

Vítězství Drahoše samozřejmě příliš nepřekvapí. Povinnému teroru páchanému portréty prezidentů ve školních třídách už naštěstí odzvonilo, vyretušovaný Zeman ale přesto visí zhruba v každé desáté škole. Není to moc povzbudivý pohled, a proto se těmto méně šťastným studentům ani nedivím, že to radši ze vzdoru hodili Drahošovi. Bývalý vědec, jenž chce být v nejvyšší politické funkci „apolitickým svorníkem“, sice zatím neřekl, proč vlastně kandiduje, aby nikoho neurazil, pořád ale vypadá méně strašidelně než Zeman.

Ten jako by se poslední dobou převtěloval v pozdní kádry někdejšího sovětského politbyra, i tak ale skončil u mladých na druhém místě! Takže na něm budoucí prvovoliči musí vidět i něco pozitivního, ne že ne. Možná Zemana volí i jejich rodiče a studenti je jen nechtěli kvůli kapesnému naštvat. Možná i mladí milují staré bonmoty. A možná taky Zemana znají hlavně z YouTube, kde občas rapuje svou vytříbenou angličtinou (bubble bum, „passy“), a berou ho proto za svého coby populárního youtubera.

Ani to ale nic neubírá na Zemanově oblibě mezi mladými, ostatně naše voličské motivace bývají nevyzpytatelné. Navíc mladí studenti i učni boří milosrdný mýtus o Zemanovi, že ho volí hlavně starší lidé, kteří se umí lépe vcítit do jeho každodenních bolestí. Navíc v moravskoslezském kraji Zeman dokonce studentské volby vyhrál, tam to ale klidně může být i smogem. Nicméně být politiky, vůbec bych studentské volby nepodceňoval.

sinfin.digital