Na Babiše dolehla zodpovědnost, TOP 09 musí spolupracovat s ostatními, říká Niedermayer

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Přihlášku ještě vyplněnou nemá, po volbách ale europoslanec Luděk Niedermayer zvažuje, že do TOP 09 po letech spolupráce vstoupí. „Jsem tomu blízko, ale ještě to v hlavě řeším. Myslím si, že rozhodnutí musí přijít brzo,“ komentuje své rozvahy Niedermayer. Prioritou je podle něj potvrdit proevropské směřování strany a také strategické spojení s blízkými partajemi. Do Česka chce přinést zkušenost delegace TOP 09, STAN i KDU-ČSL v rámci Evropské lidové strany. „Myslím, že TOP 09 by se měla rozhodnout, že to je její priorita, a ve vedení by měli být lidé, kteří to uznávají,“ říká europoslanec v rozhovoru pro INFO.CZ. On sám se na místě předsedy strany nevidí. „Takový člověk by tam najednou přistál padákem. Ale co ten den poté?“ říká k tomu, že by stranu měl vést někdo, kdo má zkušenost s jejím vnitřním fungováním. Co si myslí o představě Jiřího Pospíšila v čele strany? A kam podle něj povede Andrej Babiš Česko v evropském kontextu? 

Jak to vypadá s vaším členstvím v TOP 09?

Je to aktuální otázka. Naštěstí to vyšlo tak, že po volbách máme zelený týden, to znamená, že nejsem v Bruselu, ani ve Štrasburku ale tady v Česku. Setkávám se s lidmi a snažím se zorientovat v tom, jak to bude dál. Myslím, že i doteď bylo jasné, že jsem TOP 09 podporoval velmi silně. Koneckonců jsem řekl, že bych šel do vlády dělat ministra, pokud by pro stranu volby dopadly lépe, než dopadly. Jsem tomu tedy blízko, ale ještě to v hlavě řeším. Myslím si, že rozhodnutí musí přijít brzo.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Mělo by padnout před listopadovým sjezdem strany, abyste mohl také hlasovat například o novém vedení? Stihlo by se to vůbec od podání přihlášky?

To jsou věci, které ještě nevím. Pokud bych se rozhodl do strany vstoupit, tak musím zjistit, jak to funguje. Nevidím to ale tak, že člověk, který vstoupí do strany v pondělí, by v úterý měl hlasovat o důležitých věcech. Od toho jsou lidé, kteří jsou ve straně delší dobu a více se orientují, jak to uvnitř funguje. To mě hodně brzdilo v tom říct, že se do toho plně zapojím, protože když v Evropském parlamentu pracujete tak, jak si myslím, že se má, tak to zabere neskutečné množství času. A ten vám pak chybí na to, abyste udržoval dobré kontakty v domácí politice. Já jsem udržoval vztahy hlavně s lidmi po mé odborné linii, tedy v oblasti evropských a ekonomických otázek. Vlastně jsem se vůbec nezapojoval do toho, co se děje uvnitř strany a jak funguje. To je věc, která vyžaduje podstatné know-how, které já nemám.

Musíme porazit Zemana. V prezidentských volbách se chci angažovat, říká pro INFO.CZ Pospíšil

sinfin.digital