Někteří Češi už prezidenta volí. Jako první začali hlasovat Češi v Brazílii

ČTK

raz

Českého prezidenta začali dnes jako první volit od 14:00 místního času (17:00 SEČ) čeští voliči na zastupitelských úřadech v Brazílii. ČTK to telefonicky potvrdili první tajemník velvyslanectví v metropoli Brasílii Petr Klíma i konzulární referent na generálním konzulátu v Sao Paulu Jan Havrlík. Volebními dny tam jsou 11. a 12. leden podobně jako na mnoha dalších zastupitelských úřadech ČR na západní polokouli.

Hlasování v prvních otevřených zvláštních volebních okrscích, které byly zřízeny v budově ambasády v Brasílii a na konzulátu v Sao Paulu, se mohou zúčastnit voliči, kteří se předem zapsali na zvláštním volebním seznamu zastupitelského úřadu. V Brasílii se registrovalo 17 voličů, v Sao Paulu 57, což je méně než ve volbách před pěti lety. V prvních minutách v Brasílii odhlasovalo několik málo voličů, v Sao Paulu zatím nikdo. Účast se očekává zhruba na celorepublikovém průměru před pěti lety, tedy kolem 60 procent.

Hlasovat již dnes mohou také čeští občané v USA, v Argentině a v Chile. Volby pak budou pokračovat postupně podle časových pásem na úřadech v Austrálii, Asii, Africe a nakonec v Evropě.

sinfin.digital