Nový šéf Svobodných pro INFO.CZ: K referendu o odchodu z EU nedojde, Babiš na tom nemá zájem

Markéta Žižková

Před pár dny se stal zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk novým předsedou Strany svobodných občanů. Ve volbě porazil i dosavadního šéfa partaje Petra Macha, který stranu zakládal. Jak se chce vyrovnat se špatným výsledkem ve sněmovních volbách? „Možná jsme první pod čarou, máme určitou tradici a ideály, ale to, co nabízíme, to znamená abstraktní svobodu nebo vzdor vůči Evropské unii, není dost. Od toho nechceme ustoupit, nestaneme se euromilovnickou stranou, ale není to věc, která by lidi trápila a kterou by chtěli řešit. Nabídl jsem proto trochu jiný koncept. Svobodní se musí stát užitečnými,“ říká Pajonk ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ. Předseda Svobodných, kteří se staví kriticky k Evropské unii, nevěří, že ani v současné povolební situaci dojde na vypsání referenda o vystoupení z EU. „Andrej Babiš na tom kromě rétorického zájmu žádný jiný nemá. A domnívám se, že Tomio Okamura chce být natolik ve vládě, že toto téma hodí do koše,“ tvrdí. Do jaké míry bude ve straně dál zaznívat Machův hlas? A jak se Svobodní postaví k prezidentské volbě? I o tom mluvil Pajonk pro INFO.CZ.

Bylo pro vás zvolení předsedou Svobodných překvapením? Dosavadní předseda Petr Mach se nakonec také rozhodl kandidovat. Nebál jste se, že v konkurenci s ním nezvítězíte?

Popravdě jsem očekával, že Petra Macha podpoří pan Payne (europoslanec a další kandidát na předsedu strany Jiří Payne – pozn. red.), což se nakonec nestalo. To, kolik jsem získal hlasů, mě překvapilo. Nečekal jsem, že to bude takový rozdíl (Pajonk získal 233 ze 451 hlasů, Mach 106 – pozn. red.).

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital