O voličský průkaz už teď nezažádáte. Zájem o ně byl ale mimořádně vysoký

ČTK

raz

Zájem voličů o voličské průkazy před nadcházejícím druhým kolem volby prezidenta je podle většiny radnic napříč republikou mimořádný. Až několikanásobně převyšuje počet průkazů vydaných nejen při posledních sněmovních volbách, ale i při první přímé volbě hlavy státu v roce 2013, kdy se současným prezidentem Milošem Zemanem postoupil do rozhodující bitvy Karel Schwarzenberg. Tentokrát je Zemanovým vyzyvatelem Jiří Drahoš, přičemž šance obou finalistů jsou podle dosavadních odhadů velmi vyrovnané. Volební účast může být jedním z faktorů, který o nejvyšší funkci ve státě rozhodne.

Čas na to, aby si na obecních úřadech osobně vyžádali voličský průkaz, měli lidé do dnešních 16:00. Umožní jim volit mimo své trvalé bydliště. S dokladem budou moci hlasovat ve kterékoli volební místnosti v Česku, případně na českých ambasádách v zahraničí. Voličský průkaz hlasující odevzdává volební komisi, což brání možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Zažádat o průkaz bylo možné korespondenčně, pomocí datové schránky nebo osobně, přičemž lidé nejčastěji využívali osobní vyzvednutí.

Například v Jihomoravském kraji byl zájem o voličské průkazy pro druhé kolo ve srovnání s rokem 2013 místy až dvojnásobný. Radnice Brno-střed vydala téměř 1500 průkazů, což je asi o 500 více než před pěti lety, mnoho lidí ale přicházelo na úřad až na poslední chvíli.

Reportáž z Chomutova: „Řezník má volit řezníka a důchodce důchodce. Tady vyhrává Zeman“

sinfin.digital