Pět dnů, které otřesou Českem. Komentář Vratislava Dostála

Od úterý do soboty nás čeká tak nabitých pět politických dnů, jako už dlouho ne. Mandátový a imunitní výbor sněmovny se bude zabývat kauzou Čapí hnízdo a celou sněmovnu čeká hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše. Podpořit ji přijde prezident Miloš Zeman, v danou chvíli mu ale nepůjde ani tak o vládu, jako o své znovuzvolení na Hrad. A předtím, než se v pátek otevřou volební místnosti, budeme svědky několika předvolebních debat. Společné jim bude jedno: Zeman je odignoruje, v předvečer voleb si to ale vynahradí na Barrandově za asistence servilního Jaromíra Soukupa.

Na sklonku tohoto týdne už budeme vědět, zda se Miloši Zemanovi podařilo dosáhnout svého základního cíle v roli prezidenta České republiky. Neboť o nic jiného neusiloval po celých pět let s takovou vervou, jako o obhajobu mandátu. Každý jeho krok by šel vztáhnout k tomuto základnímu cíli. Platí to o milosti pro doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka, stejně jako třeba až o trapném podlézaní předsedovi hnutí ANO a dnes už také předsedovi menšinové vlády bez důvěry Andreji Babišovi.

A především: přestože se Zeman loni na jaře, když oznamoval svou kandidaturu, zavázal, že před letošními volbami nepovede kampaň a nebude chodit do televizních debat, je faktem, že jako prezident objel české země křížem krážem několikrát, a aby si to u voličů pojistil, od loňského léta jim nabízí každý čtvrtek pokleslou one man show za asistence patolízalského Jaromíra Soukupa. I proto je jasným favoritem voleb, znovuzvolení na Hrad ale jisté nemá.

Zeman se podobá Gottwaldovi nebo Zápotockému. I oni chtěli být blízcí lidu, říká politolog

sinfin.digital