Podpis Dublinu, volební povinnost a kající se Medveděv. 5 Zemanových lží z volební debaty

Aneta Černá

Televize Nova včera uvedla první z předvolebních duelů před druhým kolem prezidentských voleb. Pořadu se nezúčastnil Jiří Drahoš, který se omluvil, protože byl na plánované akci s voliči v Brně. Zeman tak s moderátorem Rayem Korantengem dostal v hlavním vysílacím čase hodinový prostor, sledovalo ho podle odhadů 1,5 milionu diváků. Ve svých promluvách o domácí i zahraniční politice se současný prezident dopustil několika chyb. Podle webu Demagog.cz byla jen třetina zkoumaných výrojů pravdivá, devět byly lži a deset bylo zavádějících.

Pořad s názvem Cesta na Hrad byl prvním ze čtyř debat, ve kterých se Miloš Zeman před druhým kolem objeví. Televize Nova ve studiu použila do grafiky trikolóru, která ovšem nebyla česká, ale ruská. Hlavní logo vysílání tvořily tři barevné klíny v pořadí bílá, modrá, červená. Takové je ale pořadí barev na ruské trikolóře. Logo se nedalo vysvětlit ani jako visící česká vlajka, v tom případě by byly barvy také špatně. Podobně se už jednou spletl Zeman, a to když si na svoji inauguraci v březnu 2013 vzal kravatu, na které byla místo české (správně pořadí barev bílá, červená, modrá) také ruská trikolora.

Grafika debaty ale nebyla jedinou chybou včerejšího večera. Prezident vyřkl během hodiny několik zjevných lží, které moderátor neopravil. Některé z nich už stihnul ověřit web Demagog.cz, který se zaměřuje na demaskování lží politiků ve veřejných projevech, další odhalila naše redakce.

Volby: 2. kolo rozhodne o příštím prezidentovi, šance Drahoše a Zemana jsou vyrovnané

sinfin.digital