Pokud Zeman nevyhraje v prvním kole, může mít problém. Rozhodne mobilizace jeho odpůrců

Situace vypadá na první pohled poměrně jasně: Miloš Zeman s Andrejem Babišem hrají partii před druhou přímou volbou prezidenta způsobem, který nemůže skončit jinak, než znovuzvolením stávajícího prezidenta na Hrad. Přesto je legitimní uvažovat nad tím, zda existuje deset dnů před prvním kolem prezidentské volby realistický scénář, který může nejpravděpodobnější výsledek historicky druhé přímé volby prezidenta ohrozit.

Předně: Zemanova pozice je skutečně mohutná. Tato teze ale platí především pro první kolo, v tom druhém to už může být zcela jinak, Zemanovi se totiž dlouhodobě ztenčuje počet vlažných nebo váhavých podporovatelů. Volby tak nejspíš rozhodne mobilizace voličů, především těch, kteří nepatří mezi pevné jádro příznivců Miloše Zemana, ve čtrnácti dnech mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb.

Nejprve k prvnímu výroku: Zeman systematicky a úspěšně pracuje na tom, aby ho ve volbách podpořili voliči komunistů, sociálních demokratů, hnutí ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury. Takto pestrou a zároveň robustní alianci voličů za sebou žádný jiný kandidát na Hrad nemá a do voleb se na tom už nic nezmění. Tyto čtyři formace loni na podzim volilo v součtu přes pětapadesát procent voličů. Přestože to neznamená, že se příští týden k Zemanovi přikloní všichni, je to velmi slušná voličská základna.

Zeman s Babišem by spolu rádi v Lánech obědvali i příští rok. Glosa Markéty Žižkové

sinfin.digital