Polonahé aktivistky se Zeman tentokrát nedočkal, novináři ale dostali stopku

Adam Kotrbatý, Aneta Černá

Prezident Miloš Zeman už tradičně odevzdal svůj hlas na sídlišti v pražských Lužinách. Hned při příchodu do volební místnosti připomněl 14 dnů starý incident z 1. kola, kdy jeho hlasování narušila aktivistka z hnutí Femen. Bezpečnostní opatření byla dnes proto výrazně vyšší, zhruba dvacítka novinářů se do místnosti nedostala. Volit už byl i jeho vyzyvatel Jiří Drahoš.

„Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena, ale tentokrát už asi ne," řekl Zeman při příchodu do místnosti. Po odevzdání obálky srovnal současný duel s Jiřím Drahošem a pět let starý souboj s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). „Před pěti lety jsem měl soupeře, který byl aktivní politik, dnes je to soupeř, který se zatím politikou nezabýval, to je základní rozdíl," uvedl.

U vstupu probíhaly kontroly příchozích novinářů. Předsedkyně volební komise chtěla, aby novináři udělali prostor pro přicházející voliče. „On tam ten prostor byl, takže se nejspíš někdo nějak arogantněji ohradil a v tu chvíli předsedkyně volební komise řekla, že místnost uzavře a nikoho tam už nepustí. Naprostá většina novinářů čekala venku, až pan prezident odvolí a vyjde ven," řekl našemu reportérovi na místě novinář Seznam Zpráv Hanuš Hanslík.

sinfin.digital