Pomstít se těm, kterým se ještě nepomstil, odměnit pomocníky, užít si moc. Tak vidí dalších 5 let Zemana komentátoři

ČTK

raz

České deníky se ve svých povolebních komentářích zabývají tím, jaký bude Miloš Zeman prezident v příštích pěti letech svého druhého a posledního mandátu. Shodují se, že bude hrát aktivní roli při skládání vlády i vývoji v ČSSD. Komentátor Hospodářských novin se obává toho, že už se nemusí ohlížet na nikoho a na nic, šéfredaktor Mladé fronty Dnes ve svém článku tvrdí, že Zeman dál zůstane nepředvídatelný, ale čitelný. Podle deníku Právo pak společnost zůstane rozdělena na příznivce a odpůrce Zemana. Další listy si pokládají otázku, zda dokáže Jiří Drahoš využít nezanedbatelného potenciálu, který dokázal v kampani navzdory porážce získat.

Je velice naivní očekávat, že Miloš Zeman bude ve druhém funkčním období vstřícnější vůči svým oponentům, jak sám sliboval, napsal komentátor Hospodářských novin. Už nedlouho po ohlášení výsledků prezident mluvil o tom, že pražská kavárna bude muset zavřít ústa, což doplnil anglickým výrazem "shut up". Vzhledem k tomu, že jako pražskou kavárnu Zeman rutinně nálepkuje své odpůrce, kterých je jen o 150.000 méně než jeho příznivců, opravdu to nevypadá, že by se chystal k nějakému pokusu o stmelování společnosti," míní autor.

V minulosti Zeman podle něj úmyslně štěpil společnost a vyplatilo se mu to, a tak to bude dělat i po svém znovuzvolení, protože se už nemusí ohlížet na nikoho a na nic. Bude mít tři motivy: "pomstít se těm, kterým se ještě nepomstil, odměnit ty, kdo mu pomáhali, a užít si moc, co to jen půjde", píšou v komentáři Hospodářské noviny. Prakticky to podle jeho autora znamená, že Zeman bude chtít převzít moc v sociální demokracii, stát se spolutvůrcem vlády, pokusit se zavést kryptoprezidentský systém, usnadnit byznys lidem ze svého okolí. "A pokračovat v politice všech azimutů, zejména všech těch východních," dodává autor. Zemana podle něj nakonec možná zabrzdí obava, že by mohl být v historii zapsán negativně. "A nebude se chtít stát například tím, kdo otevře dveře k vystoupení Česka z Evropské unie," dodal komentáror Hospodářských novin.

Také komentátor Práva Josef Koukal píše, že společnost po prezidentských volbách zůstane rozdělena. "Nikoliv na příznivce prezidenta a Jiřího Drahoše, ale na příznivce a odpůrce Zemana," píše. Dá se podle něj také očekávat, že se Zeman svým tvůrčím způsobem pokusí zasáhnout do uspořádání sil uvnitř této strany. "Získá-li převahu křídlo jeho sympatizantů, roste šance na vznik vládní koalice ANO s ČSSD a podporou KSČM," dodává. Tématu Zeman a ČSSD se věnuje v komentáři Práva také Alexandr Mitrofanov, podle kterého je po sobotní volbě zjevné, že se sociální demokracie bude ubírat směrem, který bude zkoordinován s Hradem. Na sjezdu pak podle něj může hrát rozhodující roli to, komu dá Zeman ve svém vystoupení požehnání.

sinfin.digital