Poselství kampaně Zemana je jasné: kdo máš strach z imigrantů, boj se i Drahoše, říká expert

Původní heslo Miloše Zemana v předvolební kampani „Tato země je naše“ bylo před druhým kolem inovováno na „Stop imigrantům a Drahošovi“. Podle sociálního antropologa Tomáše Samka se tak podprahově vytváří dojem, že tu je jakýsi nepřítel téhož logického řádu, spolutvořený imigranty a Jiřím Drahošem. „Konkrétní člověk, jehož podobu skoro všichni známe, je šikovně propojen s nekonkrétní, neurčitou hrozbou kolektivu bez tváře,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Samek. Podle něj jde o klasickou ukázku chytlavé politické demagogie, kterou se však v politickém světě zdaleka nevyznačuje jen prezident Zeman.

Klíčové heslo kampaně Miloše Zemana v letošních prezidentských volbách zní „Tato země je naše“. Jde o citát z jednoho jeho vánočního projevu. Vy sám jste předloni vydal knihu s obdobným názvem. Jak Zemanův apel směrem k voličům, nebo motto jeho kampaně, čtete?

Pro interpretaci každého verbálního projevu je zásadní jeho kontext. Poprvé to heslo Miloš Zeman použil v závěru svého vánočního poselství v roce 2015. Tehdejší kontext jasně ukazoval na to, že se jím vymezuje jak vůči uprchlíkům, tak vůči oné části společnosti, pro niž se vžilo poněkud hanlivé označení „vítači“.

„Tahle země je naše“ znamenalo, že tato republika nepatří nejen migrantům, nýbrž ani těm českým občanům, kteří se jich zastávají. Ačkoli ta slova na první pohled působí jako výraz kladného vztahu k našincům oproti cizincům, tedy jako výraz národní hrdosti na vše zdejší a české, ve skutečnosti již tehdy vylučovala z národa jednu skupinu lidí, jejichž občanská příslušnost k této republice je stejně legitimní jako ta prezidentova.

Hilšer pro INFO.CZ: Nehledejme v kampani prince na bílém koni. Do strany nyní nevstoupím

sinfin.digital