Poslední šance. Pokud mají prezidentští kandidáti v přihlášce chyby, musejí je dnes odstranit

ČTK

lup

Prezidentští kandidáti mají dnes poslední šanci opravit odstranitelné chyby na svých přihláškách. Ministerstvo vnitra k tomu minulý týden vyzvalo šest z 11 uchazečů, které ale stejně bude muset vyřadit kvůli nedostatku nominačních podpisů. V pátek by tak mohlo k volbám zaregistrovat zbývající devítku adeptů, kteří svou kandidaturu veřejně oznámili v uplynulých týdnech.

Šestici uchazečů o prezidentský úřad kromě potřebných nominačních podpisů chyběly na přihláškách další zákonné náležitosti. Neuvedli třeba svůj věk, zaměstnání či bydliště. Jeden z kandidátů také nepřipojil prohlášení o souhlasu s kandidaturou, dalším chyběl volební zmocněnec.

KDO CHCE VYHRÁT PREZIDENTSKÉ VOLBY? PROFILY KANDIDÁTŮ NA INFO.CZ >>>

Vyřazení kandidáti se budou moci proti rozhodnutí ministerstva odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Ohlásil to už Josef Toman, který tvrdí, že na vnitro poslal poštou tři balíky s petičními archy s téměř 75.000 podpisy občanů. Vnitro ale oznámilo, že obdrželo archy jen s 11 podpisy. Ostatní musely být podle Tomanova zástupce "neznámými osobami ukradeny".

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital