Prezidentská debata: Zeman a Drahoš v posledním duelu. 10 klíčových momentů debaty

Info.cz

Rozhodující duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem skončil. Devadesátiminutovou diskuzí v České televizi vyvrcholila kampaň před začátkem druhého kola prezidentských voleb. Tady jsou klíčové momenty pohledem redakce INFO.CZ.

Kdo je fit?

První rozdíl mezi kandidáty byl zřejmý hned v úvodu. Při pozdravu diváků zůstal Miloš Zeman sedět, jeho vyzyvatel Jiří Drahoš pozdravil vestoje. Drahošův tým vsadil na stejnou kartu jako v předchozí debatě na TV Prima. Zemanovo zdraví je dlouhodobě předmětem spekulací a panují o něm pochybnosti, ačkoli Hrad ujišťuje, že je prezident schopný zvládnout další mandát.

První výpad

První zaváhání a protiútok přišly vzápětí. Zeman nedokázal nebo nechtěl odpovědět na jednoduchou otázku, proč by ho měla moderátorka volit. Odbyl ji s tím, že ho dobře zná. Drahoš nehodlal opakovat chybu z minulého duelu a využil situace. „Zeman je reprezentant uplynulé politické éry, opoziční smlouvy,“ udeřil Drahoš s tím, že on by takový nebyl. A na adresu Zemana zmínil i kmotry, mafie, papalášství, nálepkování, rozdělování a osočování. 

Zeman posléze řekl, že Drahoš by neměl být prezidentem, protože neumí politiku a nemá s ní žádné zkušenosti.

Předvolební průzkumy pro prezidentské volby 2018 slibují napětí. Šance jsou dle čísel vyrovnané

sinfin.digital