Prezidentské volby 2018 skončily, je čas začít myslet na ty, které budou možná už za rok

Ondřej Fér

Miloš Zeman obhájil prezidentský mandát. Teoreticky by měl na Pražském hradě úřadovat ještě pět let. Není ale důvod brát tento předpoklad jako hotovou věc, prezident chátrá a nelze vyloučit, že svůj mandát z jakéhokoliv důvodu a v jakékoliv konstelaci nedokončí. V tom případě by letošní volby byly jen předkolem těch nadcházejících. A dopředu si řekněme, že nikdo z kandidátů vzoru 2018 v nich, nebude mít šanci.

Tezi o tom, že by Miloš Zeman svůj druhý mandát nemusel dokončit, nemám z vlastní hlavy. Tímto směrem uvažovali například lidé okolo Mirka Topolánka. Úvaha byla jednoduchá: Topolánek si měl v roce 2018 vylízat negativní ohlasy spojené s jeho dřívějším politickým angažmá a do předpokládané další kampaně nastoupit jako favorit s relativně čistým štítem. Stopku tomuto plánu vystavili voliči, kteří Topolánka odmítli.

Stejné úvahy jsem zaznamenal z kruhů blízkých Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi. Zejména u Pavla Fischera, překvapivého třetího na pásce, úvaha o volební kampani 2018 coby předkole té budoucí dává smysl. Jak ale ukazuje výsledek voleb a Zemanovo vítězství, ten smysl má svoje limity.

Vytyčil je Jiří Drahoš, kterého o volební vítězství připravila sázka na to, že by razancí mohl přebít Miloše Zemana a přetáhnout jeho voliče. Nasazení, příprava, odhodlaný tým – to všechno Drahoš měl. Ve srovnání se Zemanem mu ale chyběla vlastnost, která dnes vyhrává volby. Autenticita.

sinfin.digital