Případ Horáček: Jak sám sebe připravuje o šanci. Komentář Olivera Adámka

Oliver Adámek

Když Michal Horáček před půldruhým rokem vyrazil do prezidentského boje, kdekdo čekal, že právě on se stane nejvážnějším soupeřem Miloše Zemana. Spousta peněz na kampaň, všeobecná popularita, názorová nekonfliktnost, listopadový sentiment, to všechno byly faktory, které hrály Horáčkovi do karet, či jak sám kandidát říká do „gamblu“. Měsíc před volbami se ale zdá být téměř odepsaný. Proč?

Předně k volebním preferencím. Stále ještě zbývá do prvního kola voleb necelý měsíc a stát se může všechno, ostatně před pěti lety touto dobou se veřejná debata vedla jen na úrovni expremiérského souboje „Fischer – Zeman“. Pozdější účastník druhého kola Karel Schwarzenberg se tehdy krčil někde u Tomia Okamury se skromnými pěti procenty.

Přesto je textařova ztráta z určitého pohledu zarážející. Do kampaně, kterou vede nejdéle ze všech kandidátů, už vložil přes 18 milionů korun. Má podrobný program, maximálně transparentní hospodaření, zajímavý životní příběh, nemá za sebou žádné „známé firmy“ ani stigmatizující politickou minulost, která může mít při sbírání voličské podpory fatální dopady, jak možná ukáže případ Mirka Topolánka.

3818608:article:true:true:true

Horáčkův problém je jinde – v něm samém. Přesněji řečeno v jeho vystupování. V debatách působí teatrálně, namyšleně, někdy až pohrdavě. Na rozdíl od ostatních kandidátů většinou nemluví spisovně (na čemž Čechům patrně u prezidenta pořád záleží), chvástá se, s kým vším se zná, kde nechal kolik milionů, kde ho milovali, kdo všechno mu radí a tak dále.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Mezi jeho podporovatele by se byl býval mohl počítat i zmíněný soupeř Topolánek. Ten Horáčka v Duelu Jaromíra Soukupa na Barrandově označil za „srdcaře“, kterého by nebýt jeho samolibého vystupování sám volil a nekandidoval by. Horáček ale dál horáčkuje, a tak Topolánek kandiduje a předbíhá ho v preferencích. Skoro bez peněz, na poslední chvíli a s kamarádem Dalíkem v base.

Mašina ANO chce všechno požrat. Babiš vydírá, příští rok můžou přijít demonstrace, říká Pečinka

sinfin.digital