První politická chyba? Plakal jsem kvůli smrti Gottwalda, vtipkoval Zeman na Barrandově bez Drahoše

ČTK

raz

Prezident Miloš Zeman dnes večer vedl volební debatu na TV Barrandov, v níž byl sám, v uvolněné atmosféře. S moderátorem a vlastníkem televize Jaromírem Soukupem vtipkoval, například o tom, že jeho první politickou chybou bylo, když jako dítě plakal kvůli smrti komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Místo Zemanova soupeře v druhém kole prezidentských voleb Jiřího Drahoše, který se pořadu nezúčastnil, nechala televize prázdnou židli.

Dnešní pořad televize uvedla jako speciál Duelu Jaromíra Soukupa. V běžných vydáních Duelu politici stojí, kdežto Zeman, který má kvůli cukrovce problémy s chůzí, seděl. V první řadě hlediště, které každému výroku Zemana bouřlivě aplaudovalo, seděli členové prezidentské kanceláře a první dáma Ivana Zemanová.

Prvních asi deset minut debaty mluvil jen Soukup, který moderuje každý čtvrtek i pravidelný Zemanův rozhovor Týden s prezidentem. Neúčast Drahoše označil za „neuctivou". Prohlásil také, že tvrzení, že by měl prezident spojovat společnost, je naivní. Zemanovi kritici tvrdí, že rozděluje společnost. Sám Zeman v roce 2013 v projevu při uvedení do funkce řekl, že chce být "prezidentem všech občanů".

Zeman své vystoupení začal několika bonmoty. Až později se v debatě objevila i politická témata, především problém uprchlíků. V nedávných inzerátech v tisku na Zemanovu podporu, které zveřejnil spolek Přátelé Miloše Zemana, je Zemanův protikandidát Drahoš spojován s podporou migrace. Drahoš již dříve uvedl, že je proti povinným kvótám pro přijímání uprchlíků.

sinfin.digital