Reportáž z Chomutova: „Řezník má volit řezníka a důchodce důchodce. Tady vyhrává Zeman“

Markéta Žižková

Nad chomutovským sídlištěm visí šedivé mraky, jen občas skrze ně prosvitne slunce. Mezi paneláky tuší chodec provizorní cesty, na nichž se na konci ledna při chůzi smýkají nohy. Je těsně před dvanáctou: dnešního dne, ale i druhého kola prezidentské volby. Ze zastavujícího autobusu vystupují ve všední den dopoledne hlavně lidé v důchodovém věku. „Já nikam moc nechodím, takže toho moc nevím. Ale myslím, že většina tady fandí Zemanovi,“ zastavuje se na chvíli důchodkyně v béžovém kabátu. Proč? „Já i moje okolí ho považujeme za nejvíc upřímného ze všech kandidátů. I když teda občas ujíždí ve vulgaritách. Nějaké potíže s ním jsou,“ připouští. „Ale i tak by byl nejvhodnější. Drahoš mě vůbec nepřesvědčil. Praha je pro něj, ale jinak celá republika pro Zemana,“ ukončuje krátký rozhovor a vydává se po kluzkém povrchu ke dveřím domu, kde žije.

Zdaleka není jediná z obyvatel Chomutova, která fandí ve druhém kole prezidentské volby Miloši Zemanovi. „Můžete dát do titulku, že celej Chomutov volí Zemana,“ radí novinářské návštěvě o pár minut později štamgast v místní hospodě.

Tak jednoduché to samozřejmě není. I čísla z prvního kola ale ukazují, že v regionu ležícím v Podkrušnohoří se současnému prezidentovi jednoduše daří. V Chomutově získal téměř 50 procent hlasů, tedy o zhruba deset procentních bodů více, než byl jeho celorepublikový průměr. V některých částech města – především na sídlištích – dosáhl ještě silnějšího výsledku.

Duel na Primě: První debata patřila Zemanovi. Drahoš působil nervózně a nejistě. Komentář Michala Půra

sinfin.digital